Exposoom MOOC

Het exposoom: 'cracking the science about what makes us sick'

De Universiteit Utrecht biedt verschillende MOOC's aan: 'Massive Online Open Courses'. Hiermee kun je vanuit je eigen huis wetenschappelijke onderwerpen verkennen. Zoals de naam al zegt, zijn deze cursussen gratis en voor iedereen toegankelijk. Op 10 februari 2021 lanceerden de Universiteit Utrecht en Exposome-NL een nieuwe MOOC: 'The Exposome - cracking the science about what makes us sick'.

Exposoom onderzoek vereist een transdisciplinaire aanpak. Daarom zal deze MOOC interessant zijn voor huidige en toekomstige studenten en onderzoekers op het gebied van volksgezondheid, milieugezondheid, biowetenschappen, klinische geneeskunde, geowetenschappen, geesteswetenschappen en sociale en gedragswetenschappen.


Het exposoom: een wild idee

Wat zijn de oorzaken van ziekten? Wij weten dat de meeste ziekten het gevolg zijn van een combinatie van genen en omgeving (nature en nurture). Onze genen alleen bepalen niet ons lot. Voor de meeste complexe ziekten zijn externe factoren - omgevingsfactoren in brede zin - belangrijker. Dit omvat onze woon- en werkomgeving, voeding, sociale steun en stress, vervuiling en blootstelling aan infectieuze agentia. Exposoomonderzoek gaat over het ontdekken van de niet-genetische factoren die gezondheid en ziekte bepalen.

Doe mee met onze experts in deze 6-weekse cursus

In deze MOOC bieden onderzoekers van de Universiteit Utrecht en/of Exposome-NL hun expertise aan. Onder andere Roel Vermeulen, Virissa Lenters en Daniel Oberski zullen u kennis laten maken met het exposoomconcept; waarom het belangrijk is; hoe we het exposoom meten; en de datawetenschappelijke stappen die nodig zijn om associaties met gezondheidsuitkomsten vast te stellen. De cursus wordt afgesloten met beschouwingen over wat nodig is om dit ontluikende en transformerende onderzoeksgebied vooruit te helpen.

Elke cursusweek bevat minstens één lezing of video-interview, wat lectuur, een discussieopdracht en een korte quiz om je eigen kennis te testen. In de laatste cursusweek maak je een eindopdracht waarin je alle kennis toepast die je in deze cursus hebt opgedaan. Ook geef je minstens één van je medecursisten feedback op hun opdracht.

Apply now

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer